Η ελιά θεωρείται ευλογημένο δέντρο από την αρχαιότητα. Σύμφωνα με τη Μυθολογία η ελιά ήταν δώρο της θεάς Αθηνάς στην πόλη της Αθήνας, ύστερα από τη διαμάχη που είχαν με τον Ποσειδώνα για την ονομασία και την προστασία της πόλης. Ο καρπός της σύμβολο σοφίας, υγείας, ειρήνης και πολιτισμού ενώ τα κλαδιά της βραβεία των Ολυμπιονικών στην αρχαιότητα ο γνωστός Κότινος.
Ο χυμός ελιάς πλούσιος σε θρεπτική αξία χαρακτηρίζεται από τον Όμηρο υγρό χρυσάφι με « μαγικές ιδιότητες ».

Αρχαιολογικές ανασκαφές αποκαλύπτουν την καλλιέργεια της ελιάς σε όλες τις Μεσογειακές χώρες και ιδιαίτερα στην Ελλάδα που θεωρείται το εθνικό δέντρο των Ελλήνων. Οι αρχαίοι Έλληνες ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με το εμπόριο του ελαιόλαδου αλλά και της ελιάς σε όλες της χώρες της Μεσογείου.
Η περιοχή της Καλαμάτας και ειδικότερα η ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Μεσσήνης στενά συνδεδεμένη με αυτή την ιστορία, χαρακτηρίζεται « Μακάρια Γη » από τον Παυσανία. Παράγει από αρχαιότατους χρόνους ελαιόλαδο, ελιές αλλά και σύκα ξεχωριστής ποιότητας, γεύσης και αρώματος.

Στην περιοχή ευδοκιμεί ο τύπος ελιάς γνωστής με την ονομασία Κορωνέϊκη που παράγει ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου. Η προσεκτική συλλογή και η επεξεργασία του καρπού αυτής της ποικιλίας εξασφαλίζει την άριστη ποιότητά του.
Η ελιά στις μέρες μας κυριαρχεί στην μεγαλύτερη έκταση της Μεσσηνίας και προσδίδει στην περιοχή αίγλη και φήμη σε όλο τον κόσμο ενώ θεωρείται το σήμα κατατεθέν της πόλης της Καλαμάτας.