ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Η “ελιά Καλαμών” είναι παγκοσμίως η πλέον φημισμένη ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς, η οποία συγκεντρώνει πλήθος θρεπτικών συστατικών πολύτιμων για την ανθρώπινη υγεία.
Η ελιά Καλαμάτας η οποία καλλιεργείται σε όλο το νομό της Μεσσηνίας, έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης.
Οι καρποί της έχουν βαθύ μαύρο λαμπερό χρώμα, κύλινδρο-κωνικό σχήμα, τραγανή σάρκα και ωριμάζουν από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.
Η εξαιρετική γεύση και η άριστη ποιότητα τους οφείλεται, εκτός από τον τρόπο καλλιέργειας και συγκομιδής τους και στον παραδοσιακό τρόπο επεξεργασίας και συσκευασίας τους.
Η “ελιά Καλαμάτας” είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν χωρίς συντηρητικά και τεχνητά μέσα επεξεργασίας και συντήρησης. Διατηρείται με ξύδι, αλάτι , νερό , και ελαιόλαδο.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Οι ελιές Καλαμών έπειτα από την συλλογή τους κατανέμονται σε κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος τους. Υπάρχουν οι εξής κατηγορίες :
- ΟΝΟΜΑ
- BULLETS
- FINE
- BRILLIANT
- SUPERIOR
- LARGE
- X-LARGE
- JUMBO
- X-JUMBO
- GIANTS
- COLOSSAL
- SUPER COLOSSAL
- MAMMOTH
- SUPER MAMMOTH
- ΕΛΙΕΣ/ΚΙΛΟ
- 351-380
- 321-350
- 291-320
- 261-290
- 231-260
- 201-230
- 181-200
- 161-180
- 141-160
- 121-140
- 111-120
- 101-110
- 91-100
Αφού πλυθούν τοποθετούνται σε δεξαμενές με νερό και αλάτι. Παραμένουν εκεί για τουλάχιστον 60 ημέρες για να υποστούν τις κατάλληλες ζυμώσεις που χρειάζονται και για να ξεπικρίσουν.
Έπειτα οδηγούνται στις διάφορες γραμμές παραγωγής για να γίνει η τελική τους επεξεργασία και τυποποίηση. Οι ελιές μπορούν να χαραγχούν, να εκπυρηνωθούν ή να τεμαχισθούν.
Το τελικό προϊόν μπορεί να διατηρηθεί σε οξάλμη (νερό – ξύδι – αλάτι – ελαιόλαδο), σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή σε κενό αέρος (Vacuum).
Η διάρκεια ζωής είναι 2 χρόνια από την ημερομηνία συσκευασίας τους.