Ελαιόλαδο

«Μέγιστον αγαθόν προς πάσαν του βίου θεραπεία ο της ελαίας καρπός»

Σόλων Αθηναίος 640-560 π.Χ.

Ελιές

Με σημαντικά οφέλη για την υγεία και τη μακροζωία, οι ελιές και τα προϊόντα τους αποτελούν πολύτιμα συστατικά της καθημερινής μας διατροφής. Ο καρπός τους από την αρχαιότητα θεωρείτο ευλογημένος, σύμβολο γνώσης, σοφίας, αφθονίας, και υγείας.

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν τις ελιές σύμβολο της καλοσύνης και της ευγένειας, ενώ ακόμη και σήμερα τα κλαδιά της ελιάς συμβολίζουν την ειρήνη. Η ελιά καλλιεργείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και πολλά από τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται για τις ευεργετικές τους ιδιότητες.

Η διατροφική αξία της ελιάς είναι σημαντική γιατί περιέχει πολύ λίγους υδατάνθρακες και είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμίνης C, μετάλλων, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το κάλιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το σελήνιο.

Οι ελιές περιέχουν λιναλεϊκό οξύ, που είναι ευεργετικό για τα βρέφη που θηλάζουν. Η ανεπάρκεια του συνδέεται με ορισμένες ασθένειες του δέρματος και προβλήματα ανάπτυξης στα βρέφη. Το χλώριο που περιέχουν, μπορεί να βελτιώσει τις λειτουργίες του ήπατος, βοηθώντας τον οργανισμό στην αποτελεσματική εξάλειψη των αποβλήτων από το σώμα. Οι βιταμίνες A,D,E και Κ που περιέχονται στις ελιές, βοηθούν την ανάπτυξη των οστών παιδιών και ενηλίκων.

Η χαρακτηριστική γεύση και το άρωμα της ελιάς προέρχονται από την παρουσία των πολυφαινολών. Οι πολυφαινόλες είναι ευεργετικές κατά του καρκίνου και επίσης διαθέτουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η βιταμίνη Ε και άλλα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στις ελιές μειώνουν τον κίνδυνο καταστροφής των κυττάρων.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, βιταμίνης Ε, πολυφαινολών και χλωροφύλλης. Περιέχει και άλλα σημαντικά συστατικά, όπως υψηλά ποσοστά βιταμίνης Κ, ιχνοστοιχεία, όπως κάλλιο και νάτριο, που είναι ευεργετικά για το δέρμα και σίδηρο που κάνει καλό στα μαλλιά. Η χλωροφύλλη που περιέχεται στο ελαιόλαδο, λόγω των αυξημένων αντιοξειδωτικών ουσιών που έχει, κάνει το ελαιόλαδο πιο ανθεκτικό σε φως, θερμοκρασία και αέρα από ότι τα άλλα έλαια.

Το ελαιόλαδο εκτός από το ότι είναι αντιοξειδωτικό, τα μονοακόρεστα λιπαρά του, έχουν θετικά αποτελέσματα στα επίπεδα της χοληστερόλης, μειώνοντας την κακή χοληστερόλη και αυξάνοντας την καλή. Τα μονοακόρεστα λιπαρά του ελαιολάδου είναι ευεργετικά κατά του γονιδίου που ευθύνεται για την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων του μαστού.

Το ελαιόλαδο έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που αποδεικνύονται ευεργετικές σε καταστάσεις όπως το άσθμα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η Αμερικάνικη διαβητολογική εταιρεία και το Ευρωπαϊκό συμβούλιο πληροφόρησης των τροφίμων προτείνουν στους διαβητικούς να εμπεριέχουν στην διατροφή τους το ελαιόλαδο διότι τα μονοακόρεστα λιπαρά του μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.

Επίσης οι εξάψεις κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να μειωθούν σημαντικά με την κατανάλωση του ελαιόλαδου. Το ελαιόλαδο περιέχει μια φυσική χημική ουσία που μπορεί να μειώσει τον πόνο.

Το ελαιόλαδο είναι ωφέλιμο για το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά και βοηθά στη επιδιόρθωση των κατεστραμμένων θυλάκων των τριχών και παρέχει υγρασία στα μαλλιά κάνοντας τα απαλά, μεταξένια και λαμπερά. Η εφαρμογή του ελαιόλαδου είναι κατάλληλη και για την φροντίδα των ποδιών. Κάνει τα πέλματα των ποδιών απαλά και τα νύχια πιο δυνατά.

Σύκα

Το σύκα ήταν από τα πιο πολύτιμα φρούτα στην αρχαιότητα και κυρίως στην Αττική, όπου ο Σόλων είχε απαγορεύσει την εξαγωγή τους επί προστίμου, για να τα απολαμβάνουν αποκλειστικά και μόνο οι πολίτες της Αθήνας. Έτσι μάλιστα προέκυψε και η λέξη συκοφάντης, από εκείνους που κατήγγειλαν αυτούς που έκλεβαν ή έκαναν εξαγωγή σύκων.

Όλα τα σύκα ανεξαρτήτως χρώματος και ποιότητας είναι θρεπτικότερα από όλα τα οπωρικά. Παύουν τη δίψα, φθείρουν τις πέτρες της χολής και αυξάνουν το σπέρμα.

Οι ιατρικές ιδιότητες τω σύκων ήταν γνωστές από την εποχή του Ιπποκράτη. Σήμερα γνωρίζουμε ότι οι θρεπτικοί αυτοί καρποί είναι ωφέλιμοι για το συκώτι, ανακουφίζουν το βήχα, το άσθμα και τη φαρυγγίτιδα ενώ παράλληλα είναι άριστο καθαρτικό και διουρητικό. Πλούσια πηγή σε ιχνοστοιχεία βοηθά στη καλή λειτουργία του εντέρου και στα προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Η περιεκτικότητα του σε σάκχαρα και ενέργεια είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αυτός ο λόγος έκανε το σύκο βασικό στοιχείο της διατροφής των αρχαίων Λακεδαιμονίων, γιατί ως ξηρός καρπός συντηρείται και μεταφέρεται εύκολα.

Η βοτανολογία μας λέει ότι το σύκο δεν είναι φρούτο, αλλά ένα περίβλημα το οποίο περικλείει χιλιάδες κρυφά λουλουδάκια που εμείς ονομάζουμε σπόρο.