ΙΣΤΟΡΙΚΟ ASTIR

Τα προιόντα ASTIR κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και 90 χρόνια. Η εταιρεία ιδρύθηκε από την οικογένεια Βρακά το 1928, με αντικείμενο δραστηριότητας την επεξεργασία και τυποποίηση επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας.

Η οικογένεια Δρακόπουλου συνεχίζοντας την παράδοση ως διάδοχος, με σεβασμό στην Μεσσηνιακή Γή και την ιστορία της, φέρνει στο τραπέζι σας προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής θρεπτικής αξίας. Όλα τα αγαθά της εταιρείας είναι 100 % φυσικά χωρίς συντηρητικά και κανένα τεχνητό τρόπο επεξεργασίας.

H ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Η έδρα της επιχείρησης βρίσκεται στην Ελληνοεκκλησιά Μεσσηνίας, ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Μεσσήνης-Ιθώμης στο νοτιοδυτικό άκρο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Μια περιοχή όχι μόνο διάσημη για την αρχαία ιστορία της, αλλά και εξαιτίας του κλίματος και του εδάφους της, ξακουστή σε όλο τον κόσμο για την παραγωγή αγροτικών προϊόντων πλούσιας διατροφικής αξίας.

Τα προϊόντα μας εκτός από την εγχώρια αγορά, ταξιδεύουν και σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αρχαία Μεσσήνη-Ιθώμη

Μια περιοχή διάσημη όχι μόνο για την ιστορία της, αλλά και για την καλλιέργεια και παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και γεύσης. Ο ευρύτερος χώρος της χαρακτηρίστηκε «Μακάρια Γη» από τον Παυσανία.

Αρχαιολογικές ανασκαφές που γίνονται με γοργούς ρυθμούς, αποκαλύπτουν τη μεγάλη οικονομική και πολιτισμική  ανάπτυξη της περιοχής κατά τους αρχαίους χρόνους. Επίσης αρχαιολογικά στοιχεία μας δείχνουν ότι οι διατροφικές συνήθειες των Μεσσηνίων, ήταν άμεσα και άρρητα συνδεδεμένες με την ελιά και το ελαιόλαδο. Βασικό στοιχείο σε πολλές συνταγές τους ήταν και το σύκο, το οποίο μπορούσε να διατηρηθεί εύκολα ως αποξηραμένο.

Στις μέρες μας ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Μπορείτε να ακολουθείστε το παράδειγμα τους και να ανακαλύψετε ένα τουριστικό παράδεισο θάλασσας, βουνού και ήλιου. Τα φυσικά προιόντα της περιοχής θα σας αφήσουν μια γλυκιά γεύση και ανάμνηση. Απολαύστε τα!

Ελιά

Το πολύτιμο και αγαπημένο δέντρο των αρχαίων Ελλήνων. Εδώ και χιλιετίες το κατ εξοχήν δέντρο του μεσογειακού χώρου. Η ελιά συνυπάρχει με τους λαούς της Μεσογείου, έχει συνδεθεί με την καθημερινότητα και τις συνήθειες τους. Έχοντας ξεπεράσει τα όρια του τοπίου, έχει αφήσει τα ίχνη της σε όλους τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στα παράλια της. Ελαιόλαδο, ένα δώρο της φύσης, το χρυσό υγρό κατά τον Όμηρο, η λέξη κλειδί για την ανάπτυξη και ευημερία των λαών της.

Πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες στις Κυκλάδες, την καρδιά του Αιγαίου, έφεραν στο φώς απολιθωμένα φύλλα ελιάς, τα οποία σύμφωνα με σύγχρονες μεθόδους χρονολόγησης φαίνεται να είναι ηλικίας 50-60.000 ετών.

Αξεπέραστη πηγή ζωής η ελιά είναι παρούσα στα κείμενα των αρχαίων και σύγχρονων ποιητών και συγγραφέων. Χωρίς την ελιά το ελληνικό τοπίο θα ήταν πιο φτωχό και οι Έλληνες καλλιτέχνες και ποιητές θα είχαν χάσει μια μοναδική πηγή έμπνευσης.

Ελληνική μυθολογία

Η ελληνική μυθολογία αναφέρει την ελιά ως δώρο της θεάς Αθηνάς, όταν έγινε διαγωνισμός ανάμεσα σ’ αυτήν και το θεό Ποσειδώνα για το ποιος από τους δύο θα έδινε το όνομα του στην αρχαία πόλη της Αθήνας. Κατά την μυθολογία ο Ποσειδώνας χτύπησε με την τρίαινα του τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και αμέσως ξεπήδησε ένα κύμα αλμυρού νερού που αργότερα ονομάστηκε «Ερεχθηίδα θάλασσα». Όταν χτύπησε η Αθήνα τον ιερό βράχο με το ραβδί της ξεπετάχθηκε ένα δέντρο ελιάς γεμάτο με καρπούς. Οι αρχαίοι Αθηναίοι θεώρησαν το δώρο της Αθηνάς ως υπόσχεση για δόξα και ευημερία της πόλης και το επέλεξαν.